Potápači dnes začali čistiť tatranské plesá

21.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 21. októbra (TASR) - Do čistenia tatranských plies sa dnes pustili účastníci jubilejného 20. Medzinárodného festivalu potápačských filmov (MFPF)...
Vysoké Tatry 21. októbra (TASR) - Do čistenia tatranských plies sa dnes pustili účastníci jubilejného 20. Medzinárodného festivalu potápačských filmov (MFPF), ktorý slávnostne otvorili vo štvrtok večer a potrvá do nedele. Organizátori vybrali štyri plesá - Štrbské, Nové Štrbské, Popradské a Velické, ktoré sú v turisticky atraktívnych lokalitách.

Čistenie vysokohorských plies od odpadkov, ktoré po sebe nechávajú návštevníci, považujú Štátne lesy (ŠL) TANAPu za najzložitejšie, keďže sa nezaobíde bez potápačov. Preto využili prítomnosť desiatok potápačov zo Slovenska i zahraničia na festivale. \"Nejde o symbolickú akciu. Spod hladín štyroch plies vyzbierajú potápači ročne vyše 200 kilogramov odpadkov, \" informoval ekológ ochranného obvodu ŠL TANAPu Pavol Kráľ.
Riaditeľ ŠL TANAPu Peter Liška doplnil, že festivalová akcia Čisté vody, ktorá je dcérskou akciou tradičných Čistých hôr (čistenie tatranských dolín po skončení letnej turistickej sezóny), neumožňuje vyčistiť aj ostatné vysokohorské plesá. Mnohé z nich sú totiž v čase konania festivalu už zamrznuté. Navrhol preto, aby sa Čisté vody konali od budúceho roka aj počas letného obdobia.
Novinkou tohtoročného jubilejného festivalu je, že potápači budú čistiť tatranské plesá aj v sobotu. Ďalším obohatením programovej ponuky je prezentácia vybraných súťažných filmov deťom. Posudzovať ich bude detská porota, ktorá zasadla dnes dopoludnia v kine Tatry v Tatranskej Lomnici.
Popoludní je na programe odborný seminár o potápaní v studených vodách a premietanie súťažných filmov.
 

Vyberte región

mark